12 Kasım 2013

İnsanlar Neden Saçma Şeylere İnanır -2-


İnsanlar Neden Saçma Şeylere İnanır - Why People Believe Weird Things
Michael Shermer
Çeviren: Zeynep Reyhan Koç
Altın Bilek Yayınları
Haziran 2007 (1. basım)
542 sayfa (Bibliyografya ve dizin ile birlikte 615 sayfa)

Aylar önce (utanmasam bir yıl olacakmış) başlayıp yarım bıraktığım bu kitabı bitirdim dün. Şubat ayında, henüz kitabın yarısına gelmeden önce yazdığım kısa bir değerlendirme var aslında. Ama kitabı bitirmişken yine bir bahsedeyim istedim.

Bilimsel kuşkuculuğu yücelten ve bir kuşkucu olan Michael Shermer'ın kitabı akademik alıntıları, bölümlere ayrılmış incelemeleri ve fikirleriyle okunması gereken ve içeriğini çok sevdiğim bir kitap ama yine de okuyup bitirmek zor oldu benim için. Bölümleri ayrı ayrı zamanlarda okumak daha iyi bir okuma yapmayı sağlayabilir sanırım.

Kitap bilim ve kuşkuculuk konusunu anlatarak başlıyor, sahte bilim ve batıl inançlara değiniyor, evrim/yaratılışçılık, tarih/sahte tarih, uzaylılar tarafından kaçırılan insanlar gibi konuları inceleyerek devam ediyor ve sonunda "akıllı insanlar neden saçma şeylere inanırlar?" sorusunu cevaplamaya çalışıyor.
"Nadiren herhangi birimiz bir masa dolusu gerçeğin önüne otururuz, artı ve eksilerini değerlendiririz ve daha önce inandığımız şeyden bağımsız olarak en mantıklı ve akla uygun olan inancı seçeriz. (...) Sonra bilgi kütlesini sıralarız ve zaten inandığımız şeyleri en çok onaylayanları seçeriz ve onaylamayanları görmezden gelir ya da bahane buluruz."

2 yorum:

  1. İnsanlık tarihi bir yerde saçma şeylere inanışlar tarihidir .İnsanoğlu tarih boyunca saçma sapan kavramlara inanmış veya inandırılmıştır. Bu kitabı okumak isterdim. Ama masam çok dolu sıra gelir umarım..iyi okumalar

    P.S.;Tiydem yayıncılığın bilimkurgu dizisinin kalitesi hakkında fikri olan varmı

    ankaralıkitapkurdu

    YanıtlaSil
  2. Yazinizin sonunda yaptiginiz alinti butun insanlik tarihinde yapilmis kabullerin sebeplerinin ozeti gibi. Dini inanc, siyasi gorus, ahlak felsefesi, kisaca tum paradigmalarimizin olusumu cocuklugumuzda, bir nevi beyin yikama yöntemiyle yapilmistir. Bu paradigmalari asip saf hale donmek imkansiza yakin, ancak cok fazla enerji sarfiyatiyla mumkun olabilmektedir.

    Kalamar Adam

    YanıtlaSil