10 Mart 2012

Madenin Esrarı


Madenin Esrarı - Les Indes Noires
Jules Verne
Çeviren: Kerem Eksen
İthaki Yayınları
2010 (1. basım)
307 sayfa

Bir Jules Verne kitabını daha bitirdim. Bütün Verne kitapları gibi sonunda ne olacağını çok merak ettim, başta biraz ağır ilerlesem de konu geliştikçe kitap o kadar sardı ki, dün sabaha kadar oturup kitabın sonunu buldum!

Madenin Esrarı, mühendis James Starr'a gelen bir mektupla başlıyor. Yıllar önce tükendiği için kapanan bir kömür madeninin eski çalışanından gelen mektup Starr'ı eski günlere götürüyor ve geriye dönüp madenin geçmişini öğreniyoruz. Madenin görkemli günleri, yerin altında çalışan fakat işini çok seven adamlar, kömürün tükenmesiyle birlikte madenin kapatılması...

Yıllar sonra gelen mektup nedeniye James Starr tekrar madene gidiyor, eski ustabaşı Simon Ford'la buluşuyor ve -elbette- olaylar gelişiyor!
Simon Ford, maden kapandıktan sonra oraya yerleşmiş. Hayır, madenin yakınlarında bir yere değil, madenin içine! Oğlu Harry ile birlikte, yeni bir damar bulmak için yıllar boyunca araştırma yapmışlar. Sonunda umut veren bir ipucu bulduklarında hemen eski patronlarına haber verip, madenin tekrar işler hale gelmesini istiyorlar. Bilmedikleri biri ya da birileri (belki de bazılarının iddia ettiği gibi, doğaüstü birtakım varlıklar) bu çabalarını engellemeye çalıştığı halde maden tekrar işlemeye başlıyor; oraya geri dönen madenciler sayesinde kocaman bir yeraltı şehri kuruluyor. Aradan birkaç yıl geçtiği halde Starr ve Ford ailesi bir yerlerde gizlenen tehdidi unutmuyorlar, arasıra ortaya çıkan ipuçlarını birleştirmeye ve bu gizemi çözmeye çalışıyorlar.

Tam da bu romanı okurken Trivial Pursuit oynayıp, "madenlerde patlamaya yol açan gaz"ın adı sorulunca çok mutlu oldum iki gün önce, konu üzerine biraz ukalalık yaptım! Sürükleyici bir konunun yanında İskoçya coğrafyası, kömür madenlerinin özellikleri, kömür türleri ile ilgili birçok bilgi veriyor Verne. Çok bilinen kitaplarının yanında bu kitap da mutlaka okunmalı!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder